Sprawdzone sposoby na długowieczność patelni

Co zrobić, aby nasza patelnia była zawsze w dobrej kondycji i służyła dłużej niż przez kilka miesięcy? Głównym zadaniem patelni jest smażenie i duszenie potraw. Producenci patelni prześcigają się w funkcjach i rodzajach patelni. Mamy wybór między patelniami owalnymi, kwadratowymi, głębokimi, płaskimi, po dedykowane patelnie do grillowania, smażenia naleśników, smażenia jajek czy pancakes. Oprócz tego, do wyboru mamy patelnie: tytanowe, granitowe, ceramiczne, oraz teflonowe. Skupmy się na patelniach teflonowych, ponieważ one są najbardziej narażone na zarysowania i ścieranie się warstwy teflonu. 

patelnia na stole z przygotowanym posiłkiem

Praktyczne porady i ich zastosowanie

  1. Pierwsze smażenie – Przed rozpoczęciem pierwszego smażenia, należy sprawdzić czy patelnia, którą posiadamy jest odpowiednia do kuchenki gazowej, indukcyjnej czy elektrycznej. Przed pierwszym smażeniem, należy umyć patelnię ciepłą wodą i wytrzeć naczynie ręcznikiem papierowym, pozbywając się kurzu i pyłków .
  2. Nagrzewanie patelni – Temperatura rozgrzanej patelni nie powinna przekraczać 230-250 stopni, temperatura powinna być dostosowana do smażonej potrawy, powierzchnia patelni przystosowana do  odpowiedniej wielkości potrawy. Zbyt mała potrawa na dużej patelni, spowoduje nadmierną eksploatację pustej powierzchni powłoki co spowoduje zmiany koloru, pęcherzyki i wybrzuszenia, a tłuszcz zacznie nam się zwyczajnie przypalać.
  3. Smażenie na tłuszczu – Nie zaleca się smażenia bez tłuszczu, użycie oleju, oliwy lub innych tłuszczów jadalnych jest niezbędne do smażenia potraw. Podczas smażenia, między potrawą a dnem patelni pojawia się “poduszka powietrzna” niezbędna do ścinania białek ryb, jajek i mięsa. Ponadto warto zwrócić uwagę, aby tłuszcz nie nagrzewał się zbyt długo ponieważ wpłynie to negatywnie na smak potrawy i stan powłoki nieprzywierającej). Warto do smażenia wybierać oleje najwyższej jakości – rzepakowy, kokosowy, arachidowy czy ryżowy. Ich przewaga nad innymi olejami to wysokotemperaturowe dymienie. 
  4. Przybory kuchenne – Do obracania lub mieszania potraw na patelni, należy używać drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych – ograniczy to rysowanie powłoki teflonowej. 
  5. Smażenie na całej powierzchni patelni- Warto pamiętać o przystosowaniu rozmiaru potrawy do powierzchni patelni, przy smażeniu dla jednej osoby należy zaopatrzyć się w małą patelnię. Pozwoli to nam na oszczędność energii i zmniejszenie ilości zużytego tłuszczu. Krótsze smażenie na odpowiedniej powierzchni wpływa na szybsze dotarcie ciepła do środka potrawy i uzyskanie mniejszej kaloryczności potrawy. 
  6. Mycie patelni – jednym z najczęściej popełnianych błędów jest mycie patelni w zmywarce, narażamy ją wtedy na długie namaczanie i kontakt z silnym detergentem. Mycie pod bieżącą, ciepłą wodą z użyciem małej ilości detergentu, jest krótkotrwałym procesem nie wpływającym szkodliwie na właściwości patelni. Najlepszym produktem do mycia patelni jest delikatna szczotka do naczyń lub miękka gąbeczka. Doskonale usuwa ona uporczywa zabrudzenia i przypalenia, jednocześnie nie rysując powierzchni. Szczotka do naczyń idealnie zastępuje tradycyjną gąbkę, a resztki zabrudzeń nie zostają na naszych dłoniach. Unikaj do mycia patelni druciaków i proszków do szorowania, które niszczą powłokę teflonową.
  7. Zalewanie gorącej patelni zimną wodą jest kolejnym częstym błędem, powodującym natychmiastowe uszkodzenie powłoki patelni teflonowej. Nagła zmiana temperatury wody powoduje nieodwracalne uszkodzenia. Nie martwmy się, że zimnej patelni nie doczyścimy. Dzięki swojej śliskiej nawierzchni nie będzie stanowiło to najmniejszego problemu. Patelnię zawsze myjemy wystudzoną. 
  8. Przechowywanie – warto zwrócić uwagę, aby patelnie nie było ustawione jedna na drugiej. Jeżeli nie ma takiej możliwości można zaopatrzyć się w filcowe podkładki zabezpieczające patelnię przed zarysowaniem powłoki .

Wystarczy wdrożyć w życie kilka prostych czynności, aby nasze patelnie służyły nam długie lata. Zamiast wymieniać patelnie na nowe co kilka miesięcy, poświęćmy im kilka sekund uwagi i cieszmy się długim użytkowaniem.